συνταγες



ΑΡΝΙ ΜΕ ΤΑΧΙΝΙ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙΑ

12/04/2019

ΥΛΙΚΑ

350 γρ. κρέας αρνιού χωρίς κόκαλο

100 γρ. φιστίκια φρέσκα

5 αβγά

100 γρ. ταχίνι

150 γρ. γραβιέρα

10 ml ελαιόλαδο

Κ.π. αλάτι

Κ.π. πιπέρι

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το κρέας σε μικρούς κύβους και προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί μέσα σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ροδίζουμε τα κομμάτια του κρέατος και σβήνουμε με ένα ποτήρι νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να μαγειρευτεί σε χαμηλή φωτιά.

Βράζουμε τα 5 αβγά σφιχτά. Ζεματίζουμε τα φιστίκια 2 λεπτά μέσα σε βραστό νερό και τα στραγγίζουμε. Αφήνουμε να κρυώσουν, και τα ξεφλουδίζουμε.

Κόβουμε το τυρί σε μικρούς κύβους. Ανακατεύουμε το μαγειρεμένο κρέας, τα σφιχτά αβγά κομμένα σε ζάρια και το τυρί. Μαγειρεύουμε με λίγο λάδι το ταχίνι σ’ ένα τηγάνι.

Σερβίρουμε σε ατομικά πιάτα με το ταχίνι σε ένα μικρό μπολ και γύρω γύρω το αρνί με τα αβγά και το τυρί.

Τυνησία

                                                                                             Η ομάδα της 

                                                                                         ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε.

ΑΡΝΑΚΙ Ν. ΖΗΛΑΝΔΙΑΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΪΝΤΑΝΟΥ

05/04/2019

ΥΛΙΚΑ

800 γρ. καρέ αρνιού Ν. Ζηλανδίας

700 γρ. μπούτι αρνιού Ν. Ζηλανδίας

50 ml ελαιόλαδο

500 γρ. ταλιατέλες

250 γρ. μαϊντανό

40 γρ. ψίχα από αμύγδαλα

200 γρ. τομάτες

Κ.π. αλάτι

Κ.π. φρεσκοτρυμμένο πιπέρι

20 ml ζωμό κοτόπουλου

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τα παϊδάκια του αρνιού όπως καθαρίζουμε το καρέ και κόβουμε σε μικρά κομμάτια το υπόλοιπο αρνί. Σε ένα βαθύ τηγάνι μαζί με 30 ml ελαιόλαδου θωρακίζουμε τα κομμάτια του αρνιού.

Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 260°C για 2 περίπου ώρες. Πλένουμε το μαϊντανό και τον τοποθετούμε σε ένα μίξερ.

Προσθέτουμε την ψίχα από τα αμύγδαλα, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το ζωμό του κοτόπουλου και τα ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βράζουμε τις ταλιατέλες σε αλατισμένο νερό. Κόβουμε τις τομάτες στα τέσσερα και αφαιρούμε τη σάρκα τους. Κόβουμε το εξωτερικό κομμάτι της τομάτας σε πολύ μικρό καρέ. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε τη σάλτσα μαϊντανού.

Σερβίρουμε τις ταλιατέλες στη μέση του πιάτου με το ψημένο αρνί γύρω γύρω και περιχύνουμε με τη σάλτσα. Τέλος, πασπαλίζουμε με το καρέ φρέσκιας τομάτας και με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ν. Ζηλανδία

                                                                                             Η ομάδα της 

                                                                                         ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε.

ΓΕΜΙΣΤΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΥΔΙΟΥ

29/03/2019

ΥΛΙΚΑ

4 πράσινες πιπεριές

150 γρ. κιμά χοιρινού

150 γρ. κιμά βοδινού

100 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

400 γρ. τομάτες φρέσκες

Κ.π. μοσχοκάρυδο

10 γρ. ζάχαρη

Κ.π. αλάτι

60 γρ. μήλο

60 γρ. αχλάδι

80 γρ. αμύγδαλα

40 γρ. σταφίδες

60 ml κρέμα γάλακτος

70 γρ. καρύδια

50 γρ. κρέμα τυρί

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε καλά τις πιπεριές και τις ανοίγουμε κατά μήκος αφαιρώντας τα σπόρια και τις ίνες. Τις βάζουμε στην άκρη. Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά χοιρινού και βοδινού, το σκόρδο και τα κρεμμύδια που είναι όλα ψιλοκομμένα.

Μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά και προσθέτουμε τις τομάτες, κομμένες σε κύβους και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 ακόμη λεπτά.Βάζουμε την ψιλοκομμένη σάρκα από όλα τα φρούτα, τα αμύγδαλα, τις σταφύδες, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και μοσχοκάρυδο.

Ανακατεύουμε το μίγμα πολύ καλά και μαγειρεύουμε μέχρι τα φρούτα να καλοψηθούν. Γεμίζουμε τις πιπεριές με το μίγμα του κιμά και τις βάζουμε στο ψυγείο. Σε ένα μπλέντερ ανακατεύουμε τα καρύδια, την κρέμα και το φρέσκο τυρί.

Προσθέτουμε λίγο αλάτι και ρίχνουμε τη σάλτσα καρυδιού γύρω από τις πιπεριές.

Μεξικό

                                                                                             Η ομάδα της 

                                                                                         ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε.

TANDOORI CHICKEN

15/03/2019

ΥΛΙΚΑ

800 γρ. μπουτάκια κοτόπουλου

10 ml ξίδι

10 ml χυμό λεμονιού

Κ.π. Garam masala σε σκόνη

60 γρ. γιαούρτι

30 ml ηλιέλαιο

Κ.π. σκόνη κόκκινο τσίλι

10 γρ. μίγμα τζίντζερ-σκόρδο πάστα

10 γρ. τυρί διπλής κρέμας

12 γρ. πάστα κάσιους

Κ.π. αλάτι

Tandoori

3 γρ. σκόρδο σε σκόνη

2 γρ. πάπρικα

2 γρ. καγιέν

3 γρ. κόλιανδρο τριμμένο

2 γρ. τριμμένο κύμινο

2 γρ. τριμμένο τζίντζερ

Κ.π. αλάτι

2 γρ. τριμμένο κάρδαμο

1 γρ. τριμμένη κανέλα

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Φτιάχνουμε τη μαρινάδα σε ένα μπολ βάζοντας το ξύδι, το ηλιέλαιο, το άλατι και την πάστα τζίντζερ-σκόρδου.

Ανακατεύουμε καλά και βάζουμε τα μπούτακια του κοτόπουλου στη μαρινάδα περιχύνοντας με το χύμο λεμονιού και τη σκόνη garam masala, το γιαούρτι, το τυρί, και την πάστα κάσιους.

Πασπαλίζουμε επίσης το κοτόπουλο με λίγο από το μίγμα tandoori και το ψήνουμε για 20 λέπτα  σε θερμοκρασία 250 – 300 C στο φούρνο.

Το σερβίρουμε σε ατομικά μπολάκια μαζί με φύλλα σαλάτας και σάλτσα μέντας που είναι μίγμα γιαουρτιού με μέντα, χυμό λεμονιού, κόλιανδρο, πάστα τζίντζερ σκόρδου,αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Ινδία

                                                                                             Η ομάδα της 

                                                                                         ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε.

ΑΝΑΜΕΙΚΤΑ ΚΡΕΑΤΙΚΑ ΣΧΑΡΑΣ

01/03/2019

ΥΛΙΚΑ

250 γρ. κιμάς βοδινός

250 γρ. μοσχάρι σε κύβους

250 γρ. αρνίσια παϊδάκια

100 γρ. ψιλοκομμένο άνηθο, μαϊντανό και φρέσκια μέντα

Κ.π. κύμινο

1 κουταλιά χυμό λεμονιού

Κ.π. αλάτι

Κ.π. πιπέρι

400 γρ. ρύζι

2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

30 γρ. αμύγδαλα

30 γρ. φιστίκια

20 γρ. κουκουνάρι

20 γρ. σταφίδες

500 ml ζωμό κότας

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ανακατεύουμε πολύ καλά τον κιμά με τα αρωματικά χόρτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το κύμινο και προσθέτουμε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Τον πλάθουμε σε μακρόστενα μπιφτεκάκια τα οποία περνάμε από μακριά ξύλινα καλαμάκια.

Επίσης, περνάμε από ξύλινα καλαμάκια τους κύβους μοσχρίσιου κρέατος και τους πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το ίδιο κάνουμε και για τα παϊδάκια.

Τα ψήνουμε στη σχάρα σε μέτρια φωτιά σιγά σιγά από όλες τις πλευρές. Βράζουμε το ρύζι μέσα στο ζωμό κότας. Σε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια ώσπου να ροδίσουν. Τηγανίζουμε τις σταφίδες χωριστά, ζεματάμε τα αμύγδαλα, και ξεφλουδίζουμε τα φιστίκια.

Στη συνέχεια, σοτάρουμε τα κουκουνάρια και τα φιστίκια και ανακατεύουμε όλα τα συστατικά με το ρύζι.

Σεβίρουμε το ρύζι με τους ξηρούς καρπούς μαζί με τα κρεατικά, σε ατομικά πιάτα.

Αίγυπτος

                                                                                             Η ομάδα της 

                                                                                         ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε.

ΣΑΛΤΣΑ ΚΙΜΑ HAVANA – ΡΥΖΙ ΚΟΥΒΑΝΕΖΙΚΟ ΣΤΙΛ

15/02/2019

ΥΛΙΚΑ

600 γρ. κιμά βοδινό

6 τεμάχια σκελίδες σκόρδου (συνθλιμμένες)

100 γρ. ψιλοκομμένα κρεμμύδια

50 γρ. ψιλοκομμένες κόκκινες και πράσινες πιπεριές

50 γρ. πράσα σε ζάρια

30 γρ. σέλερι σε ζάρια

30 γρ. πατάτες σε ζάρια

20 γρ. καρότο σε ζάρια

240 ml τοματοπελτές

500 ml λευκό κρασί

Κ.π ζάζαρη

Κ.π πιπέρι

10 γρ. κάπαρη

10 γρ. σταφίδες

10 γρ. πράσινες ελιές, χωρίς κουκούτσι

Κ.π. αλάτι

240 ml λάδι για μαγείρεμα

4 αβγά

150 γρ. ρύζι

2 ώριμες μπανάνες, πράσινες

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεσαία κατσαρόλα και καβουρδίζουμε τον κιμά μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά.

Παράλληλα, σοτάρουμε σε ένα άλλο τηγάνι το σκόρδο, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και τα προσθέτουμε κι αυτά στην κατσαρόλα.

Στη συνέχεια, βάζουμε τα πράσα το σέλερι, πατάτες καρότα και τριμμένο πιπέρι, ανακατεύοντας πολύ καλά όλα τα υλικά.

Μετά, προσθέτουμε τον τοματοπελτέ, το κρασί, την κάπαρη, τις σταφίδες, τις ελιές, τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει μια παχύρευστη μάζα.

Σερβίρουμε σε βαθύ πιάτο τον κιμά μ’ ένα τηγανητό αβγό από επάνω, και λευκό ρύζι σε μικρό μπολ μαζί με λεπτές φέτες τηγανητές, ώριμες, πράσινες μπανάνες.

Κούβα

                                                                                             Η ομάδα της 

                                                                                         ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε.

ΜΠΟΥΚΙΤΣΕΣ ΜΗΛΟΥ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

01/02/2019

ΥΛΙΚΑ

6 κόκκινα μήλα

400 γρ. σταφίδες

175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

125 γρ. βούτυρο ανάλατο, λιωμένο, συν επιπλέον για το βουτύρωμα

30 γρ. ζάχαρη 

6 κουταλιές καστανή ζάχαρη

½ κουταλάκι αλάτι

60 γρ. καραμελωμένα φουντούκια 

1 κουταλάκι ψιλοτριμμένο ξύσμα λεμονιού

1 βανίλια σκόνη

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος 45 λεπτά

Φτιάχνετε 8 φλιτζάνια

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190°C. Ξεφλουδίζετε και κόβετε τα μήλα σε κομμάτια των 2,5 εκ.

Μέσα σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε τα μήλα με τις σταφίδες, τη ζάχαρη και με 60 γρ. αλεύρι, γυρνώντας τα φρούτα προσεκτικά για να καλυφθούν παντού. Βουτυρώνετε 8 φορμάκια ή πυρίμαχα φλιτζάνια του τσαγιού και γεμίζετε τα σκεύη με ίση ποσότητα από το μείγμα φρούτων.

Μέσα σε ένα μεσαίο μπολ ανακατεύετε το υπόλοιπο αλεύρι, την καστανή ζάχαρη, το αλάτι, τα καραμελωμένα φουντούκια και το ξύσμα λεμονιού. Προσθέτετε τη βανίλια και το λιωμένο βούτυρο και αναμειγνύετε μέχρι να σχηματιστεί μαλακή ζύμη. Με τα δάχτυλα ρίχνετε τη ζύμη ομοιόμορφα πάνω από τα φρούτα. Ψήνετε για 35-45 λεπτά ή μέχρι η ζύμη να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα και τα φρούτα να ψηθούν. Σερβίρονται ζεστά.

Προεργασία

Μπορείτε να ετοιμάσετε τα γλυκά 8 ώρες νωρίτερα, να τα σκεπάσετε και να τα φυλάξετε σε θερμοκρασία δωματίου. Προτού σερβίρετε, τα ξαναζεσταίνετε για 10 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 190°C.

 

                                                                                             Η ομάδα της 

                                                                                         ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε.

ΣΥΚΑ ΜΕ ΛΙΩΜΕΝΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΚΑΙ SALTED CARAMEL ΦΙΣΤΙΚΙΑ

25/01/2019

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. κουβερτούρα

250 γρ. ξερά σύκα Κύμης

100 γρ. salted caramel φιστίκια Αιγίνης 

Χρόνος παρασκευής 10 λεπτά

Φτιάχνετε 2 μερίδες

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σπάτε τη σοκολάτα σε κομμάτια, τα βάζετε μέσα σε ένα μπολ και ζεσταίνετε για 5 λεπτά περίπου πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει, μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Διαφορετικά, μπορείτε να λιώσετε τη σοκολάτα βάζοντάς τη στο φούρνο μικροκυμμάτων για 2 λεπτά.

Σκεπάζετε ένα μεγάλο πιάτο με διάφανη μεμβράνη. Βουτάτε τα σύκα μέχρι τη μέση μέσα στη λιωμένη σοκολάτα. Στη συνέχεια, βουτάτε τα σύκα στους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς. Απλώνετε τα σύκα στο πιάτο και τα βάζετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Προεργασία

Μπορείτε να ετοιμάσετε τη συνταγή από το πρωί, να σκεπάσετε τα φρούτα με λαδόκολλα και στη συνέχεια με διάφανη μεμβράνη, και να τα βάλετε στο ψυγείο.

 

                                                                                             Η ομάδα της 

                                                                                         ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε.

ΒΕΡΙΚΟΚΑ ΠΟΣΕ ΜΕ ΚΑΡΔΑΜΟ, ΜΑΣΚΑΡΠΟΝΕ ΚΑΙ ΦΙΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ

18/01/2019

ΥΛΙΚΑ

300 ml νερό

150 γρ. ζάχαρη 

Σπόροι από 6 κοπανισμένους καρπούς κάρδαμου

200 γρ. ξερά βερίκοκα

2 κουταλιές χυμός λεμονιού

125 γρ. μασκαρπόνε

90 γρ. φιστίκια Αιγίνης χωρίς αλάτι, κομματιασμένα

Φτιάχνετε 20-30 βερίκοκα

 

 

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε το νερό, τη ζάχαρη, το χυμό λεμονιού και τους καρπούς κάρδαμου σε μεσαία κατσαρόλα. Αφήνετε να πάρουν βράση σε μέτρια φωτιά, έπειτα χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε για 1 λεπτό. Προσθέτετε τα βερίκοκα. Ανεβάζετε και πάλι τη θερμοκρασία, αφήνοντας να πάρουν βράση και μετά να σιγοβράσουν για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Κατεβάζετε από τη φωτιά, βγάζετε τα βερίκοκα με τρυπητή κουτάλα και τα αφήνετε να κρυώσουν.

Ανοίγετε προσεκτικά τα βερίκοκα με μικρό μαχαίρι και γεμίζετε το καθένα από αυτά με λίγο μασκαρπόνε. Βουτάτε κάθε βερίκοκο μέσα στα ψιλοκομμένα φιστίκια, έτσι ώστε οι ξηροί καρποί να κολλήσουν πάνω στο μασκαρπόνε. Απλώνετε τα βερίκοκα σε μονή στρώση πάνω σε δίσκο και τα βάζετε στο ψυγείο για 1 ώρα, έτσι ώστε να δέσει το μασκαρπόνε. Τα σερβίρετε παγωμένα.

Προεργασία

Μπορείτε να ετοιμάσετε τα βερίκοκα από την προηγούμενη μέρα. Αποθηκεύστε τα ανάμεσα σε φύλλα λαδόκολλας μέσα σε αεροστεγές δοχείο.

 

                                                                                             Η ομάδα της 

                                                                                         ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε.

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΚΑΡΥΔΙΑ

11/01/2019

ΥΛΙΚΑ

175 γρ σοκολάτα, σε κομμάτια

60 γρ. βούτυρο ανάλατο

175 γρ .απλό αλεύρι

 ¾ κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

2 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου

150 γρ. ζάχαρη

1 βανίλια σκόνη

125 γρ. καρύδια κομματιασμένα

60 γρ. ζάχαρη άχνη

Χρόνος παρασκευής 20 λεπτά συν, 1 ½ ώρα στο ψυγείο

Χρόνος μαγειρέματος 15 λεπτά

Φτιάχνετε 20-25 μπισκότα

 

 

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε ένα μπολ και το τοποθετείτε πάνω από κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει. Με μια σπάτουλα ανακατεύετε μέχρι το μείγμα να λιώσει και να γίνει λείο. Το βγάζετε από τη φωτιά και το αφήνετε στην άκρη να κρυώσει.

Μέσα σε μια μεσαία κατσαρόλα αναμειγνύετε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Μέσα σε μεγάλο μπολ χτυπάτε μαζί τα αυγά και τη ζάχαρη με ηλεκτρικό μίξερ για 2 λεπτά περίπου, μέχρι να σχηματιστεί ένα ανοιχτόχρωμο μείγμα. Μειώνετε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτετε τη λιωμένη σοκολάτα και τη βανίλια, συνεχίζοντας το χτύπημα. Προσθέτετε το μείγμα του αλευριού και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά, ενώ στη συνέχεια προσθέτετε τα καρύδια και συνεχίζετε το ανακάτεμα. Σκεπάζετε το μπολ και το αφήνετε στο ψυγείο για 1 ½ ώρα τουλάχιστον.

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 °C. Στρώνετε ένα μεγάλο ή δύο μικρότερα ταψάκια με λαδόκολλα. Βάζετε τη ζάχαρη άχνη μέσα σε ένα μπολ. Πλάθετε τη ζύμη σε μπαλίτσες των 3-4 εκ. και τις κυλάτε μέσα στη ζάχαρη. Έπειτα τις μεταφέρετε στο ταψί και τις πιέζετε ελαφρά με το χέρι. Ψήνετε για 12-15 λεπτά μέχρι να σκληρύνουν στις άκρες, αλλά να είναι μαλακές στο κέντρο. Αφήνετε τα μπισκότα να κρυώσουν μέσα στο ταψί για 5 λεπτά και στη συνέχεια τα μεταφέρετε σε συρμάτινη βάση και τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς.

Προεργασία

Μπορείτε να ετοιμάσετε τη ζύμη 2 μέρες νωρίτερα, να τη σκεπάσετε και να την αφήσετε στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα του ψησίματος. Διαφορετικά, μπορείτε να άποθηκεύσετε τα ψημένα μπισκότα σε αεροστεγές δοχείο για 5 μέρες.

                                                                                             Η ομάδα της 

                                                                                         ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε.

ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΠΟΥΤΙΓΚΑ ΜΕ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ

04/01/2019

ΥΛΙΚΑ

4 κρόκοι αυγών

100 γρ. ζάχαρη 

1 βανίλια σκόνη

4 κουταλιές κακάο σκόνη

250 γρ. μασκαρπόνε

60 ml λικέρ Φραντζέλικο ή γλυκό κρασί

175 ml διπλή κρέμα (κρέμα γάλακτος με 48% λιπαρά), χτυπημένη

45 γρ. καβουρδισμένα και κομμένα φουντούκια

Χρόνος παρασκευής 30 λεπτά, συν 4 ώρες στο ψυγείο

Φτιάχνετε 8 μικρά φλιτζάνια

 

 

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μέσα σε ένα μπολ χτυπάτε τους κρόκους του αυγού και τη ζάχαρη με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να γίνει πολύ αφράτο. Βάζετε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα γεμάτη με νερό που σιγοβράζει και συνεχίζετε να χτυπάτε για 5 λεπτά  περίπου σε χαμηλή φωτιά,  μέχρι να δέσει. Προσθέτετε  τη βανίλια, το κακάο, το μασκαρπόνε και το λικέρ Φραντζέλικο και συνεχίζετε το χτύπημα για άλλα 2 λέπτα ακόμα μέχρι να ξαναδέσει το μείγμα. Ύστερα το βγάζετε από τη φωτιά.

Βάζετε το μείγμα σε μικρά φλιτζάνια του τσαγιού ή σε μεγάλα φλιτζάνια του εσπρέσσο και το αφήνετε στο ψυγείο για 4 ώρες μέχρι να σφίξει. Με κουτάλι προσθέτετε λίγη κρέμα από πάνω , πασπαλίζετε με τα φουντούκια και σερβίρετε.

Προεργασία

Μπορείτε να ετοιμάσετε τις πουτίγκες από το προηγούμενο βράδυ και να τις βάλετε στο ψυγείο.

                                                                                             Η ομάδα της 

                                                                                         ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε.

ΣΟΥΠΑ ΚΑΣΤΑΝΟ ΜΕ ΑΚΡΟΚΩΛΙΟΝ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΡΟΥΤΟΝ ΧΩΡΙΑΤΙΚΟΥ ΨΩΜΙΟΥ

05/12/2018

ΥΛΙΚΑ

Για τη σούπα :

500 γραμμάρια ολόκληρα κάστανα καθαρισμένα

1 τμχ σέλερι καθαρισμένο και κομμένο

1 μικρό κρεμμύδι κομμένο

1 καρότο καθαρισμένο και κομμένο

1,2 λίτρα ζωμός λαχανικών

αλάτι κατά προτίμηση

πιπέρι κατά προτίμηση

Για τα κρουτόν :

4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 λεπτοκομμένη λωρίδα ακροκώλιον Ευρυτανίας

110 γραμμάρια ξερό χωριάτικο ψωμί κομμένο σε κύβους

1/2 κουταλάκι του γλυκού λεπτοκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού

 

 

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για τη σούπα :

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τα κάστανα, το σέλερι, το κρεμμύδι, το καρότο και το ζωμό λαχανικών. Αλατοπιπερώνουμε ελαφρά και σιγομαγειρεύουμε με το καπάκι για 45 λεπτά.

Για τα κρουτόν :

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ψήνουμε το ακροκώλιο για 3-5 λεπτά. Δυναμώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το ψωμί και το θυμάρι και ανακινούμε το τηγάνι συνεχώς, μέχρι τα κρουτόν αν ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. 

Μεταφέρουμε τα κρουτόν σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Όταν γίνει η σούπα, την αφαιρούμε απο τη φωτιά και την αφήνουμε για λίγο να κρυώσει.

Ρίχνουμε τη σούπα στον κάδο του μπλέντερ και την κάνουμε κρέμα.

Επιστρέφουμε τη σούπα στην κατσαρόλα και την ζεσταίνουμε ξανά.

Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Μια πρόταση για το γιορτινό τραπέζι του Σεφ

Στελιου Αποστόλου

ΡΙΖΟΤΟ ΚΟΛΟΚΥΘΑΣ ΜΕ ΦΕΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΕΣ ΣΤΑΦΙΔΕΣ

05/12/2018

ΥΛΙΚΑ

Για το ριζότο :

1,2 λίτρα ζωμό λαχανικών

300 γραμμάρια πουρέ κολοκύθας

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο ανάλατο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουταλιά του γλυκού χοντρό αλάτι

1 κουταλιά του γλυκού φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένο

200 γραμμάρια ρύζι για ριζότο

1 κουταλιά του γλυκού λευκό κρασί

200 γραμμάρια φέτα τριμμένη

1/4 φύλλα μαϊντανού ψιλοκομμένα

πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο κατά προτίμηση

80 γραμμάρια σταφίδες αποξηράμενες

Για τον πουρέ :

500 γραμμάρια τεμαχισμένη σάρκα κίτρινης κολοκύθας

αλάτι κατά προτίμηση

 

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το ριζότο :

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το ζωμό λαχανικών και τον πουρέ κολοκύθας και χτυπάμε με αναδευτήρα. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και κρατάμε το μίγμα ζεστό.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να αφρίζει, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αλάτι και μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το θυμάρι και το ρύζι και μαγειρεύουμε για 1 λεπτό ακόμη. Προσθέτουμε το λευκό κρασί και μια κουτάλα απο το ζεστό μίγμα του ζωμού και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Προσθέτουμε ακόμα μια κουτάλα απο το ζωμό και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμιστεί. Συνεχίζουμε το μαγείρεμα, προσθέτοντας μια κουτάλα ζωμό κάθε φορά και αφήνοντας να εξατμιστεί μετά από κάθε προσθήκη. Μαγειρεύουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι το ρύζι να μαλακώσει, αλλά να παραμείνει al dente και το ριζότο να αποκτήσει κρεμώδη υφή.

Προσθέτουμε την μισή ποσότητα φέτας και ανακατεύουμε. 

Αποσύρουμε την κατσαρόλα απο τη φωτιά, δοκιμάζουμε το ριζότο και αλατοπιπερώνουμε.

Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό, την φέτα και τις αποξηραμένες σταφίδες και σερβίρουμε αμέσως.

Για τον πουρέ κολοκύθας :

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς κελσίου. 

Πασπαλίζουμε τα κομμάτια κολοκύθας με αλάτι και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Ψήνουμε την κολοκύθα μέχρι να μαλακώσει.

Αφαιρούμε το ταψί απο τον φούρνο , μεταφέρουμε τα κομμάτια κολοκύθας σε ένα σουρωτήρι και με ένα κουτάλι πιέζουμε για να αποβάλλει τα υγρά της.

Βάζουμε την κολοκύθα στον κάδο και πολτοποιούμε μέχρι να γίνει λείος πουρές.

 

Μια πρόταση για το γιορτινό τραπέζι του Σεφ

Στελιου Αποστόλου

ΧΟΙΡΙΝΟ ΡΟΛΟ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΣΥΚΑ ΚΥΜΗΣ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΠΟΥΡΕ ΣΕΛΙΝΟΡΙΖΑΣ ΓΑΡΝΙΡΙΣΜΕΝΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ 05/12/2018

ΥΛΙΚΑ

Για το ρολό :

1 1/2- 2 κιλά χοιρινό φιλέτο, χωρίς κόκκαλο ανοιγμένο για ρολό

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας θαλασσινό αλάτι

6 κλαδάκια θυμάρι

20 μακρόστενες φέτες χοιρινή, καπνιστή πανσέτα με μπαχαρικά

Για τη γέμιση :

1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 κουταλιά της σούπας φύλλα θυμαριού

1 1/2 φρέσκο ψωμί τριμμένο (ψίχα)

1/4 φλυτζανιού σύκα αποξηραμένα τεμαχισμένα

1 αβγό χτυπημένο

αλάτι κατά προτίμηση

πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο κατά προτίμηση

Για τον πουρέ :

0,5 λίτρο γάλα

0,2 λίτρα κρέμα γάλακτος

1,2 κιλά σελινόριζα κομμένη σε κύβους

1/4 φλυτζανιού παρμεζάνα

αλάτι κατά προτίμηση

πιπέρι κατά προτίμηση

Καραμελωμένα φουντούκια

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς κελσίου.

Τοποθετούμε μια σχάρα ψησίματος μέσα σε ένα ταψί.

Για τη γέμιση :

Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε, έπειτα, το θυμάρι και μαγειρεύουμε για ένα λεπτό. Μεταφέρουμε το μίγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε την ψίχα ψωμιού, τα σύκα, το αβγό ανακατεύοντας. Τέλος, αλατοπιπερώνουμε.

Απλώνουμε το χοιρινό στην επιφάνεια εργασίας με την πέτσα προς τα κάτω και τοποθετούμε την γέμιση ομοιόμορφα, πάνω στο κρέας, φροντίζοντας να μείνει περιμετρικά του κρέατος ένα περιθώριο περίπου 2 εκατοστά χωρίς γέμιση, ώστε να το τυλίξουμε ευκολότερα.

Τυλίγουμε σφιχτά το χοιρινό, αλείφουμε το ρολό με το ελαιόλαδο και το αλάτι και τυλίγουμε τις φέτες πανσέτας γύρω απο το ρολό. Δένουμε το κρέας με σπάγκο μαγειρικής κάθε 2 εκατοστά και το τοποθετούμε στη σχάρα ψησίματος.

Πασπαλίζουμε το ρολό με το θυμάρι και ψήνουμε για 25 λεπτά. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 150 βαθμούς κελσίου και ψήνουμε για δύο ώρες, μέχρι να μαγειρευτεί το κρέας.

Αφαιρούμε το ταψί απο το φούρνο, σκεπάζουμε το ρολό χαλαρά με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 λεπτά.

Για τον πουρέ :

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα και την κρέμα γάλακτος και αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Μόλις αρχίσει να βράζει το μίγμα, προσθέτουμε τη σελινόριζα και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 20-25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.

Στραγγίζουμε και πολτοποιούμε τον πουρέ.

Προσθέτουμε την παρμεζάνα, ανακατεύουμε και αλατοπιπερώνουμε.

Σερβίρουμε το χοιρινό σε φέτες, με συνοδεία πουρέ σελινόριζας και γαρνίρουμε με καραμελωμένα φουντούκια.

 

Μια πρόταση για το γιορτινό τραπέζι του Σεφ

Στελιου Αποστόλου

ΦΙΛΕΤΑ ΠΑΠΙΑΣ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ ΚΑΙ ΒΕΡΙΚΟΚΑ, ΜΑΓΕΙΡΕΜΕΝΑ ΣΕ ΓΛΑΣΟ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ
ΣΥΝΟΔΕΥΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ BABY ΚΑΙ ΔΕΝΤΡΟΛΙΒΑΝΟ
05/12/2018

ΥΛΙΚΑ 

4 φιλέτα στήθη πάπιας (350 γραμμάρια / φιλέτο) σε θερμοκρασία δωματίου

500 γραμμάρια πατάτες baby βρασμένες

6 σκελίδες σκόρδο, τεμαχισμένες

4 κουταλιές της σούπας δεντρολίβανο

100 γραμμάρια δαμάσκηνα

50 γραμμάρια βερίκοκα

6 κουταλιές της σούπας κρέμα βαλσάμικο σύκο

0,3 λίτρα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

 

 

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου.

Αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα τα φιλέτα πάπιας.

Σε ένα βαρύ, αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε στο τηγάνι τα φιλέτα πάπιας με την πέτσα προς τα κάτω και τα μαγειρεύοθμε για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η πέτσα και να γίνει τραγανή. Κάθε τόσο αφαιρούμε το λίπος που βγαίνει στο τηγάνι, καθώς θέλουμε η πάπια να μαγειρευτεί σε στεγνό τηγάνι.

Όταν η πέτσα είνια αρκετά τραγανή, γυρίζουμε πλευρά και βάζουμε τα φιλέτα πάπιας στο φούρνο για 6-8 λεπτά. Έπειτα, αφοιρούμε την πάπια απο το φούρνο και την αφήνουμε να ξεκουραστεί με την πέτσα προς τα πάνω, διατηρώντας την ζεστή, για 5 περίπου λεπτά.

Εντωμεταξύ, ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα άλλο τηγάνι, προσθέτουμε μια γενναιόδωρη ποσότητα ελαιόλαδου και ρίχνουμε το σκόρδο. Μόλις αρχίσει να τσιρτσιρίζει, προσθέτουμε δύο κουταλιές της σούπας δεντρολίβανο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τις baby πατάτες και τέλος αλατοπιπερώνουμε. Θέλουμε οι πατάτες σχεδόν να τηγανιστούν, γι'αυτό μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο λάδι ακόμα. Έπειτα, μεταφέρουμε το τηγάνι στο φούρνο και ψήνουμε για 9-7 λεπτά, ανακατεύοντας τις πατάτες κατά διαστήματα, μέχρι να γίνουν τραγανές. Τέλος, αφαιρούμε τις πατάτες απο το φούρνο και τις αφήνουμε στην άκρη, διατηρώντας τες ζεστές.

Κόβουμε τα αποξηραμένα φρούτα στη μέση, τα βάζουμε σε ένα ταψί και τα πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο δεντρολίβανο. Ραντίζουμε με μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, αλατοπιπερώνουμε, τα ραντίζουμε γενναιόδωρα με κρέμα βαλσάμικο και τα ψήνουμε στο φούρνο για 3-5 λεπτά.

Τοποθετούμε τα φιλέτα πάπιας σε ξύλο κοπής και κόβουμε την πάπια σε λεπτές φέτες.

Σε μια ζεστή πιατέλα απλώνουμε τις πατάτες και βάζουμε απο πάνω τις φέτες πάπιας, προσθέτοντας και όλους τους χυμούς της.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τα αποξηραμένα φρούτα.

Τέλος, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο τα πάντα, δοκιμάζουμε, διορθώνουμε το αλατοπίπερο και σερβίρουμε.

Μια πρόταση για το γιορτινό τραπέζι του Σεφ

Στελιου Αποστόλου

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΚΟΡΜΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
05/12/2018

ΥΛΙΚΑ

Για το κέικ:

50 γραμμάρια βούτυρο

5 αβγά

140 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη

100 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

25 γραμμάρια κακάο

60 γραμμάρια ζάχαρη άχνη

Για την επικάλυψη - γέμιση :

0,285 λίτρα κρέμα γάλακτος

450 γραμμάρια σοκολάτα

ζάχαρη άχνη

100 γραμμάρια καραμελωμένα αμύγδαλα

100 γραμμάρια φιλέ αμυγδάλου

 

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κέικ :

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς κελσίου.

Τοποθετούμε μια σχάρα ψησίματος μέσα σε ένα ταψί.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30*35 και απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί.

Σε ένα μεγάλο μπολ χωρίζουμε τους κρόκους απο τα ασπράδια.

Ρίχνουμε στους κρόκους ζάχαρι και δύο κουταλιές της σούπας νερό. Με ένα μίξερ χτυπάμε τους κρόκους για 5 λεπτά μέχρι να ξανθύνει το μίγμα και να γίνει παχύρευστο.

Κοσκινίζουμε το αλύρι και το κακάο, τα προσθέτουμε στο μίγμα και ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα, για να ενσωματωθούν τα υλικά.

Με καθαρό μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα σφιχτή και την προσθέτουμε σε τρεις δόσεις στο μίγμα μας, ανακατεύοντας απαλά.

Ρίχνουμε το μίγμα στο ταψί, που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε ομοιόμορφα. Ψήνουμε για 10-12 λεπτά.

Απλώνουμε ένα μεγάλο κομμάτι αντικολλητικό χαρτί σε μια επιφάνεια και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη. Έπειτα, αναποδογυρίζουμε το κέικ αφού ψηθεί και αφαιρούμε το αντικολλητικό χαρτί, πάνω στο οποίο ψήθηκε. Καλύπτουμε το κέικ με μια καθαρή πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Τυλίγουμε το κέικ με αντικολλητικό χαρτί σε χαλαρό ρολό.

Για την επικάλυψη και τη γέμιση :

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος. Μόλις φτάσει στο σημείο βρασμού, το αφαιρούμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε 400 γραμμάρια σοκολάτας σε κομμάτια. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να γίνει το μίγμα μας λείο. Αφήνουμε να κρυώσει και στη συνέχεια βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου.

Τεμαχίζουμε την υπόλοιπη σοκολάτα, βάζουμε το 1/3 απο το γλάσο σε ένα μπολ και ανακατεύουμε για να φτιάξουμε τη γέμιση.

Ξαπλώνουμε προσεκτικά το κέικ και απλώνουμε τη γέμιση. Ρολάρουμε και πάλι το κέικ με τη γέμιση, με τη βοήθεια του αντικολλητικού χαρτιού και το τοποθετούμε σε ένα δίσκο σερβιρίσματος.

Απλώνουμε το υπόλοιπο γλάσο στον κορμό, πασπαλίζουμε με ζάχαρι άχνη, φιλέ αμύγδαλο και καραμελωμένα αμύγδαλα.

Μια πρόταση για το γιορτινό τραπέζι του Σεφ

Στελιου Αποστόλου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει την καλύτερη εμπειρία περιήγησης