Ψημένοι Ξηροί Καρποί

Η ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε. προσφέρει τέσσερα είδη ξηρών καρπών (αμύγδαλα, φουντούκια, ψίχα κελυφωτών φιστικιών και κάσιους) ψημένα, ως τελικά προϊόντα έτοιμα για βιομηχανική και ζαχαροπλαστική χρήση. Η Εταιρεία εγγυάται την εξαιρετική ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, απαλλαγμένα από οποιασδήποτε μορφής ξένα σώματα, κελύφη κλπ. λόγω των υψηλών προδιαγραφών που θέτουν τα συστήματα ποιότητας που διατηρεί.

  • Η προέλευσή τους είναι είτε Ελληνική, είτε εισαγωγής, ανάλογα τον ξηρό καρπό.
  • Συσκευάζονται σε vacuum συσκευασίες των 5 ή 20 κιλών και σε χαρτοκιβώτια των 10 ή 20 κιλών ανάλογα με την μορφή των προϊόντων που ζητείται.
  • Υπάρχει η δυνατότητα συσκευασίας μερίδων, για ζαχαροπλαστική χρήση, vacuum ή σε προστατευμένη ατμόσφαιρα 30g – 100g (π.χ. κομματιασμένοι, φιλεταρισμένοι, καραμελωμένοι καρποί κτλ.)

Ψημένη Ψίχα Αμυγδάλων

Οι χώρες προέλευσης των αμυγδάλων, που προμηθεύεται η ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε. είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και οι ΗΠΑ. Οι ποικιλίες των Ελληνικών αμυγδάλων, που διατίθενται προς πώληση ή περεταίρω επεξεργασία, είναι Τέξας και Φερανιά. Όσον αφορά στα Ελληνικά αμύγδαλα, η Εταιρεία συγκεντρώνει τις απαιτούμενες ποσότητες, τις ομαδοποιεί και εν συνεχεία η ίδια αναλαμβάνει να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες αναλύσεις (π.χ. αφλατοξίνες) για την καταλληλότητά τους, σε εξωτερικό πιστοποιημένο εργαστήριο. Μετά το ψήσιμο των καρπών και την περαιτέρω επεξεργασία πραγματοποιούνται πρόσθετες μικροβιολογικές και ποιοτικές αναλύσεις στο προϊόν, όχι μόνο σε εξωτερικό πιστοποιημένο εργαστήριο αλλά και στο εξοπλισμένο εργαστήριο της Εταιρείας.

Η Εταιρεία διαθέτει τις εξής μορφές ψημένων αμυγδάλων:

1. Ψημένα αμύγδαλα ολόκληρα ή κομματιασμένα: Τα ολόκληρα αμύγδαλα, προσφέρονται σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα τις προτιμήσεις των πελατών, μέσω διαδικασίας διαχωρισμού με ειδικά κόσκινα όταν ακόμα βρίσκονται στην ωμή τους μορφή. Για να υπάρχει ομοιομορφία κατά το ψήσιμο, προηγείται πάντα η διαδικασία διαχωρισμού των αμυγδάλων. Το ψήσιμο των αμυγδάλων, ποικίλει από ελαφρύ, μέτριο μέχρι και καβουρδισμένο, τηρώντας πάντα τις συνθήκες ψησίματος, για την καταπολέμηση της σαλμονέλας και άλλων μικροβιακών φορτίων. Τα ψημένα κομματιασμένα αμύγδαλα προέρχονται από τη θραύση των ψημένων ολόκληρων αμυγδάλων, με τη βοήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού. Τα συνηθισμένα μεγέθη, τα οποία διατίθενται στην αγορά, είναι κυρίως η πούδρα ψημένου αμυγδάλου και τα κομματιασμένα σε 3-5mm, 5-8mm, 3-8mm ή σε οποιοδήποτε άλλο μέγεθος επιθυμεί ο εκάστοτε πελάτης

2. Ψημένα αμύγδαλα λευκά ολόκληρα ή κομματιασμένα: Η Εταιρεία διαθέτει ειδικό φούρνο για το ψήσιμο των λευκών αμυγδάλων. Τα λευκά αμύγδαλα, λόγω της φύσης τους, θέλουν ιδιαίτερη προσοχή κατά το ψήσιμο για να μη μαυρίσουν. Η ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε. διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία στο ψήσιμο των λευκών αμυγδάλων και είναι η πρώτη που ξεκίνησε το ψήσιμο τους για χρήση στη ζαχαροπλαστική. Τα πιο διαδεδομένα μεγέθη σε λευκά, ψημένα, κομματιασμένα αμύγδαλα είναι 2-4 mm και 3-5 mm.

3. Ψημένα αμύγδαλα λευκά φιλέ: Η ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε. είναι η μόνη εταιρεία στην Ελλάδα που διαθέτει φούρνο ψησίματος για φιλλίδια λευκών αμυγδάλων. Ο υψηλός βαθμός δυσκολίας του ψησίματός τους, έγκειται στο γεγονός, ότι τα φιλλίδια λευκών αμυγδάλων είναι υπερευαίσθητα, διότι είναι πολύ εύκολο να θρυμματιστούν ή/και να καούν στο ψήσιμο και γι’ αυτό χρήζουν όσο το δυνατόν λιγότερης επεξεργασίας. Η ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε. έχει καταφέρει να συνδυάσει την εμπειρία και τη γνώση της, με τον καινοτόμο μηχανολογικό εξοπλισμό για να επιλύσει όλα τα άνωθεν προβλήματα.

4. Ψημένα αμύγδαλα λευκά μπαστουνάκια (sticks): Τα ψημένα μπαστουνάκια λευκού αμυγδάλου είναι μια ιδιαίτερη και σπάνια μορφή τεμαχισμού και ψησίματος αμυγδάλων. Χρησιμοποιούνται κυρίως για ζαχαροπλαστική χρήση και εντάσσονται κι αυτά στην κατηγορία των ιδιαίτερα ευαίσθητων προϊόντων, που χρήζουν ειδικής διαχείρισης (ψήσιμο, κόψιμο κλπ.).

5. Ψημένη πούδρα αμυγδάλου: Η πούδρα ψημένου αμυγδάλου προκύπτει από τον τεμαχισμό και το κοσκίνισμα των ψημένων αμυγδάλων με χρήση κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Ψημένη Ψίχα Φουντουκιών

Η οικογένεια Πέτρου, διατηρεί ιδιόκτητα κτήματα με φουντουκιές. Έχει την πρώτη και μοναδική οργανωμένη καλλιέργεια στην Ελλάδα. Ωστόσο, λόγω του ότι οι παραγόμενες ποσότητες δεν αρκούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πελατών της, η Εταιρεία χρησιμοποιεί και εισαγόμενες πρώτες ύλες, κυρίως από Τουρκία. Όσον αφορά στα Ελληνικά φουντούκια, η εταιρεία συγκεντρώνει τις ποσότητες από τις καλλιέργειές της, δρομολογεί την θραύση τους (σε ξεχωριστή μονάδα παραγωγής), τα ομαδοποιεί και εν συνεχεία η ίδια αναλαμβάνει να πραγματοποιηθούν αναλύσεις (π.χ. αφλατοξίνες) για την καταλληλότητά τους, σε εξωτερικό πιστοποιημένο εργαστήριο. Έπειτα, τα κοσκινίζει, για τον διαχωρισμό των μεγεθών και τα αποθηκεύει σε ψυγεία πρώτων υλών, που διατηρεί στις εγκαταστάσεις της. Οι διαθέσιμες ποσότητες των Ελληνικών φουντουκιών χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καραμελωμένων φουντουκιών (κομματιασμένοι καραμελωμένοι καρποί για χρήση ως topping), αλλά και για την πώλησή τους σε επιλεγμένα καταστήματα Συνεργατών λιανικής πώλησης σε όλη την Ελλάδα. Μετά το ψήσιμο των καρπών και την περαιτέρω επεξεργασία, πραγματοποιούνται μικροβιολογικές και ποιοτικές αναλύσεις, σε εξωτερικό πιστοποιημένο εργαστήριο αλλά και στο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο της Εταιρείας.

Η ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε. διαθέτει τις εξής μορφές ψημένων φουντουκιών :

1. Ψημένα φουντούκια ολόκληρα: Η ψημένη ψίχα ολόκληρων φουντουκιών (με το δέρμα τους), χρησιμοποιείται κυρίως για βιομηχανική χρήση, π.χ. για την παρασκευή πάστας φουντουκιού. Στη ζαχαροπλαστική χρήση είναι προτιμητέα τα ψημένα λευκά φουντούκια (απαλλαγμένα από το δέρμα τους).

2. Ψημένα φουντούκια λευκά ολόκληρα ή κομματιασμένα: Με τον όρο «λευκά φουντούκια», εννοείται η ψίχα των φουντουκιών που μετά το ψήσιμό τους αφαιρείται το δέρμα με ειδικό εξοπλισμό λεύκανσης. Συγκεκριμένα, αφού τα φουντούκια ψηθούν, το δέρμα τους αρχίζει και ξεκολλάει και με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού αποβάλλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Το δέρμα χρησιμοποιείται έπειτα, ως λίπανση στις βιολογικές καλλιέργειες φουντουκιών. Τα ολόκληρα ψημένα λευκά φουντούκια υπάρχει η δυνατότητα να προσφερθούν σε διάφορα μεγέθη, όπως π.χ. 9-11, 11-13, 13-15, 15+ ανάλογα τις προτιμήσεις των πελατών.
Τα κομματιασμένα φουντούκια (κροκάν) προέρχονται από την θραύση των ψημένων λευκών φουντουκιών, με τη βοήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού. Τα συνηθισμένα μεγέθη είναι κυρίως η πούδρα ψημένου φουντουκιού και τα κομματιασμένα 3-5 mm, 5-8 mm, 3-8 mm ή σε όποια χιλιοστά επιθυμεί ο εκάστοτε πελάτης.

3. Ψημένη πούδρα φουντουκιού: Η πούδρα ψημένου φουντουκιού προκύπτει μετά τον τεμαχισμό των ψημένων φουντουκιών και το κοσκίνισμά τους, ώστε να διαχωριστούν σε διάφορα μεγέθη, με χρήση ειδικών κοσκίνων.

Ψημένη Ψίχα κελυφωτών Φιστικιών (τύπου Αιγίνης)

Η ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε. προμηθεύεται μόνο ψίχα Ελληνικών κελυφωτών φιστικιών. Τα Ελληνικά φιστίκια είναι μακράν πιο ανταγωνιστικά στα ποιοτικά και οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά σε σχέση με τα εισαγόμενα. Το χρώμα και η γεύση τους ποικίλουν και είναι άμεσα συνυφασμένα με τη γεωγραφική τους προέλευση. Διατίθενται κυρίως σε βιομηχανίες που τα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την παρασκευή πολυτελών προϊόντων. Η ψίχα τους προέρχεται από την θραύση ανοιχτών και κλειστών φιστικιών. Όσον αφορά στην ψίχα Ελληνικών κελυφωτών φιστικιών, η Εταιρεία πραγματοποιεί αναλύσεις για την καταλληλότητά τους, όχι μόνο στις πρώτες ύλες (π.χ. αφλατοξίνες), αλλά και στα τελικά ψημένα προϊόντα (μικροβιολογικές και ποιοτικές αναλύσεις). Οι αναλύσεις αυτές γίνονται σε εξωτερικό πιστοποιημένο εργαστήριο, αλλά και στο πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο της Εταιρείας.

Η ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε. διαθέτει τις εξής μορφές ψημένων κελυφωτών φιστικιών :

Ψημένη ψίχα κελυφωτών φιστικιών ολόκληρη ή κομματιασμένη: Η ψίχα κελυφωτού φιστικιού είναι ένα από τα πιο δύσκολα, αν όχι το πιο δύσκολο προϊόν που διαχειρίζεται η Εταιρεία. Μετά την συλλογή τους και τις απαραίτητες αναλύσεις στις πρώτες ύλες (ωμά προϊόντα), ακολουθείται ειδική διαδικασία για την απόρριψη ξένων υλών με χρήση XRAY, μηχάνημα vacuum και χειροδιαλογή. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου προϊόντος έγκειται στο χρώμα (η ψίχα κελυφωτού φιστικιού εμφανίζει τετραχρωμία πράσινο, κίτρινο, κόκκινο και καφέ χρώμα), κάτι που κάνει τη διαδικασία της χειροδιαλογής χρονοβόρα και απαιτητική (η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί ακόμα και επτά φορές), ώστε να εξασφαλιστεί η απουσία των ξένων σωμάτων και να υπάρχει συμμόρφωση με τις προδιαγραφές ποιότητας που θέτει η Εταιρεία. Η ολόκληρη ψημένη ψίχα κελυφωτών φιστικιών υπάρχει η δυνατότητα να προσφέρεται σε διάφορα μεγέθη, κατά την προτίμηση των πελατών, μετά από το κοσκίνισμα του ωμού προϊόντος και αντίστοιχο ψήσιμο αυτού. Η ψημένη και κομματιασμένη ψίχα κελυφωτών φιστικιών προέρχεται από τη θραύση της ολόκληρης ψημένης ψίχας κελυφωτών φιστικιών με τη βοήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού. Τα συνηθισμένα μεγέθη που χρησιμοποιούνται για βιομηχανική και ζαχαροπλαστική χρήση είναι κομματιασμένοι καρποί 3-5 mm, 5-8 mm, 3-8 mm ή εναλλακτικά σε όποιο μέγεθος επιθυμεί ο εκάστοτε πελάτης και είναι εφικτό για το συγκεκριμένο είδος καρπού.

Ψημένη Ψίχα Κάσιους

Τα κάσιους είναι ξηροί καρποί, υψηλής διατροφικής αξίας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια προτιμώνται ιδιαίτερα στην ζαχαροπλαστική. Έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση, ακόμα και σε ωμή μορφή. Η χώρα προέλευσής τους είναι η Ινδία και διατίθενται στις εξής ψημένες μορφές:

Ψημένα κάσιους ολόκληρα ή κομματιασμένα: Τα ολόκληρα κάσιους διατίθενται σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες των πελατών. Πριν το ψήσιμο και για να υπάρχει ομοιομορφία ψησίματος των καρπών, πραγματοποιείται κοσκίνισμα, για την εξαγωγή των διαφόρων μεγεθών και ακολούθως περνούν από XRAY για την απόρριψη των ξένων σωμάτων. Τα ψημένα και κομματιασμένα κάσιους προέρχονται από την θραύση των ψημένων κάσιους με τη βοήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού. Τα συνηθισμένα μεγέθη που διατίθενται στην αγορά είναι κομματιασμένα 3-5 mm, 5-8 mm, 3-8 mm ή σε όποια διάσταση επιθυμεί ο εκάστοτε πελάτης, εφόσον βέβαια είναι εφικτό για αυτό το είδος καρπού.