Ιστορία

Μια φορά και έναν καιρό, στους πρόποδες του Κισσάβου, κατοικία των Μαγνήτων, στα μέσα του 14ου αιώνα, ιδρύθηκε 35 χιλιόμετρα ανατολικά της Λάρισας, ο οικισμός της Αγιάς. Με διαχρονικά πλεονεκτήματα το άφθονο νερό του Κισσάβου αλλά και τα παράλιά του, τα οποία αποτελούσαν εμπορικά λιμάνια της τότε εποχής, η Αγιά δραστηριοποιήθηκε στην πλούσια παραγωγή μεταξιού, βαμβακιού και φουντουκιών. Οι καλλιέργειες με το πέρασμα του χρόνου αντικαταστάθηκαν, αλλά η οικογένεια Πέτρου, πιστή στην παράδοση τόσων αιώνων, καλλιεργεί με αγάπη έως σήμερα, όλα τα κτήματά της, αποκλειστικά με φουντουκιές, σεβόμενη την εύφορη γη και τους πλούσιους καρπούς της. Σήμερα, διατηρώντας το μεράκι και την αγάπη για τη δουλειά της, οραματίζεται να μετατρέψει σταδιακά όλες τις ιδιόκτητες συμβατικές καλλιέργειες φουντουκιών σε βιολογικές.

Ευάγγελος Πέτρου

Ευάγγελος Σ. Πέτρου (1920-2005)

Η καλλιέργεια του φουντουκιού από την οικογένεια Πέτρου, ξεκινά στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και μετρά τέσσερεις γενεές πίσω:

  • Το 1968 η πρωτογενής παραγωγή επεκτείνεται σε δευτερογενή δραστηριότητα και συστήνεται η ομόρρυθμη εταιρεία από το Δημήτριο Σιάγκα και τον Ευάγγελο Πέτρου, με αντικείμενο την αποφλοίωση φουντουκιού και αμυγδάλου.
  • Το 1974 ιδρύεται η ομόρρυθμη εταιρεία «Δ. Σιάγκας – Ε. Πέτρου Ο.Ε.», με δραστηριότητα το εμπόριο ξηρών καρπών και συναφών ειδών.
  • Το 1975 ο Δημήτριος Σιάγκας εκχωρεί το μερίδιο του στην σύζυγό του Ανθή Σιάγκα, με ταυτόχρονη τροποποίηση και της επωνυμίας σε «Α. Σιάγκα – Ε. Πέτρου Ο.Ε.». Η δραστηριότητα της εταιρείας αλλάζει σε βιοτεχνία αποφλοίωσης ξηρών καρπών (κυρίως φουντουκιού).
  • Το 1983 αποχωρεί η Α .Σιάγκα, λόγω συνταξιοδότησης, και εκχωρεί την επικουρική της μερίδα στους Ιωάννη και Σταύρο Πέτρου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εκ νέου τροποποίηση της επωνυμίας σε «Ε. ΠΕΤΡΟΥ και ΣΙΑ Ο.Ε.».
  • Το 1985 συνταξιοδοτείται ο Ευάγγελος Πέτρου και εκχωρεί το μερίδιό του στους υιούς του, Ιωάννη και Σταύρο Πέτρου, με ταυτόχρονη αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας σε «ΑΦΟΙ Ε. ΠΕΤΡΟΥ Ο.Ε.».
  • Το 2012 πραγματοποιείται επέκταση των δραστηριοτήτων της Εταιρείας, διατηρώντας την ίδια επωνυμία.».
  • Το 2016 η Εταιρεία «ΑΦΟΙ Ε. ΠΕΤΡΟΥ Ο.Ε.» μετατρέπεται σε Ανώνυμη Εταιρεία Παραγωγής Επεξεργασίας και Διάθεσης Ξηρών Καρπών με την επωνυμία ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε.


Η εταιρεία από τότε έως σήμερα, με ισότιμη αγάπη για την επεξεργασία, τη συσκευασία, την αποθήκευση και τη διανομή των προϊόντων της, εξελίχθηκε σταδιακά σε πρότυπη βιομηχανική μονάδα επεξεργασίας ξηρών καρπών. Σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις 2200 τ.μ., με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και άρτια καταρτισμένο προσωπικό, επεξεργάζεται με ασφάλεια φουντούκια (κυρίως), αμύγδαλα, φιστίκια κελυφωτά (τύπου Αιγίνης), καρύδια και κάσιους, παράγοντας σταθερής ποιότητας και υψηλών προδιαγραφών προϊόντα βιομηχανικής και ζαχαροπλαστικής χρήσης, τόσο για βιομηχανίες της Ελληνικής αγοράς, όσο και των αγορών του εξωτερικού.

Και η ιστορία συνεχίζεται…