Ωμοί Ξηροί Καρποί

Η ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε. προσφέρει πέντε είδη ξηρών καρπών αμύγδαλα, φουντούκια, ψίχα κελυφωτών φιστικιών (τύπου Αιγίνης), καρύδια και κάσιους στην ωμή τους μορφή, ως ενδιάμεσα προϊόντα για βιομηχανική και ζαχαροπλαστική χρήση. Η Εταιρεία εγγυάται την εξαιρετική ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, απαλλαγμένα από οποιασδήποτε μορφής ξένα σώματα, κελύφη κλπ. λόγω των υψηλών προδιαγραφών που θέτουν τα συστήματα ποιότητας που διατηρεί.

  • Η προέλευσή τους είναι είτε Ελληνική, είτε εισαγωγής, ανάλογα τον ξηρό καρπό.
  • Διατίθενται σε συσκευασίες χαρτοκιβωτίων των 10 ή 20 κιλών και σε σάκους των 25 κιλών.

Ωμή Ψίχα Αμυγδάλών

Οι χώρες προέλευσης των αμυγδάλων, που επεξεργάζεται, μεταποιεί και εμπορεύεται η ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε. είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και οι ΗΠΑ. Οι ποικιλίες των Ελληνικών αμυγδάλων που διατίθενται προς πώληση ή περαιτέρω επεξεργασία είναι κυρίως Τέξας και Φερανιά. Όσον αφορά στα Ελληνικά αμύγδαλα, τα οποία συλλέγονται απ’ ευθείας από Έλληνες παραγωγούς, ακολουθείται συγκεκριμένη διαδικασία εισαγωγής των πρώτων υλών στις εγκαταστάσεις. Αρχικά, συγκεντρώνονται οι απαιτούμενες ποσότητες, ομαδοποιούνται και εν συνεχεία πραγματοποιούνται αναλύσεις (π.χ για αφλατοξίνες) σε εξωτερικό πιστοποιημένο εργαστήριο, ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους.

Η Εταιρεία διαθέτει τις εξής μορφές ωμών αμυγδάλων:

1. Ωμά αμύγδαλα ολόκληρα ή κομματιασμένα: Υπάρχει δυνατότητα διάθεσης ωμής αμυγδαλόψιχας σε διάφορα μεγέθη, ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του εκάστοτε πελάτη. Ο διαχωρισμός των μεγεθών γίνεται με ειδικά κόσκινα για ωμούς ξηρούς καρπούς. Για υγειονομικούς λόγους αλλά και για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, η κομματιασμένη ψίχα ωμού καρπού προέρχεται από το διαχωρισμό (κοσκίνισμα) των αμυγδάλων και όχι από την θραύση των ολόκληρων αμυγδάλων με τη βοήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού. Γι’ αυτό και οι διαθέσιμες ποσότητες κομματιασμένων ωμών προϊόντων είναι περιορισμένες.

2. Ωμά αμύγδαλα λευκά ολόκληρα ή κομματιασμένα: Τα λευκά αμύγδαλα προκύπτουν μετά από ειδική επεξεργασία, απαλλαγμένα από μικροβιακά φορτία και παρόλο που θεωρούνται ωμά, στην πραγματικότητα είναι βρασμένα («μπλανσαρισμένα=λευκασμένα»). Σε αυτή την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα θραύσης των ολόκληρων αμυγδάλων σε διάφορα μεγέθη. Τα πιο διαδεδομένα είναι η πούδρα και τα κομματιασμένα σε 2-4 mm και 3-5 mm.

3. Ωμά αμύγδαλα λευκά φιλέ: Τα φιλλίδια των λευκών αμυγδάλων προκύπτουν από επεξεργασία, μετά τη λεύκανσή τους, με τη μέθοδο του «φιλεταρίσματος». Η ποιότητα του αμυγδάλου ορίζει και την ποιότητα του φιλέ. Αν τα αμύγδαλα είναι υγιή, το φιλέ θα είναι τραγανό και δε θα τρίβεται.

4. Ωμά αμύγδαλα λευκά μπαστουνάκια: Τα μπαστουνάκια (sticks) των λευκών αμυγδάλων προκύπτουν από επεξεργασία, μετά την λεύκανσή τους, με τη μέθοδο της κοπής «Ζιλιέν», με ειδικό μηχανολογικό εξοπλισμό. Η ποιότητα του αμυγδάλου ορίζει και την ποιότητα της ράβδου (μπαστουνάκι). Αν τα αμύγδαλα είναι υγιή, το μπαστουνάκι θα είναι τραγανό και δε θα τρίβεται.

5. Ωμή πούδρα αμυγδάλου λευκή: Η πούδρα κατατάσσεται στην κατηγορία του κομματιασμένου λευκού αμυγδάλου (πολύ μικρής διάστασης) και χρησιμοποιείται κυρίως για ζαχαροπλαστική χρήση.

Ωμή Ψίχα Φουντουκιών

Η οικογένεια Πέτρου, διατηρεί ιδιόκτητες εκτάσεις με φουντουκιές. Έχει την πρώτη και μοναδική οργανωμένη καλλιέργεια στην Ελλάδα. Η κύρια χώρα προέλευσης των φουντουκιών, που προμηθεύεται η Εταιρεία, για την κάλυψη των απαιτήσεων των πελατών της, είναι η Τουρκία. Όσον αφορά στα Ελληνικά φουντούκια, η ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε. συγκεντρώνει τις ποσότητες από τις καλλιέργειές της, δρομολογεί την θραύση τους (σε ξεχωριστή μονάδα παραγωγής της), τα ομαδοποιεί και εν συνεχεία η ίδια αναλαμβάνει να πραγματοποιηθούν αναλύσεις (π.χ. αφλατοξίνες) για την καταλληλότητά τους, σε εξωτερικό πιστοποιημένο εργαστήριο. Έπειτα, τα κοσκινίζει, διαχωρίζοντάς τα σε μεγέθη και τα αποθηκεύει σε ψυγεία πρώτων υλών, που διατηρεί στις εγκαταστάσεις της. Οι ποσότητες των Ελληνικών φουντουκιών είναι αρκετά περιορισμένες, γι’ αυτό και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καραμελωμένων φουντουκιών (κομματιασμένοι καραμελωμένοι καρποί για χρήση ως topping), αλλά και για πώλησή τους σε επιλεγμένα καταστήματα συνεργατών λιανικής πώλησης, σε όλη την Ελλάδα.

Η Εταιρεία διαθέτει τις εξής μορφές ωμών φουντουκιών, συμπεριλαμβανομένων και των Ελληνικών κελυφωτών:

1. Ωμά φουντούκια με κέλυφος: Τα φουντούκια αυτά είναι αποκλειστικά Ελληνικής προέλευσης, από τα κτήματα της οικογένειας Πέτρου. Μετά τη συγκομιδή, τη φυσική ξήρανση και το καθάρισμά τους, γίνεται διαχωρισμός με ειδικό κόσκινο για κελυφωτά φουντούκια. Το μεγαλύτερο μέγεθος αυτών αποθηκεύεται, χειροδιαλέγεται και διατίθεται, συνήθως λίγο πριν τα Χριστούγεννα, σε επιλεγμένα σημεία λιανικής πώλησης.

2. Ωμά φουντούκια ολόκληρα ή κομματιασμένα: Τα ολόκληρα φουντούκια διαχωρίζονται μέσω ειδικών κοσκίνων για ωμά προϊόντα και διατίθενται, ανάλογα τις ιδιαίτερες ανάγκες των πελατών, σε διάφορα μεγέθη όπως 9-11, 11-13, 13-15 & 15+. Για υγειονομικούς λόγους αλλά και για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, η κομματιασμένη ψίχα ωμού καρπού προέρχεται από το διαχωρισμό (κοσκίνισμα) των φουντουκιών και όχι από την θραύση των ολόκληρων φουντουκιών με τη βοήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού. Γι’ αυτό και οι διαθέσιμες ποσότητες κομματιασμένων ωμών προϊόντων είναι περιορισμένες.

Ωμή Ψίχα κελυφωτών Φιστικιών (τύπου Αιγίνης)

Η ΠΕΤΡΟΥ ΝΑΤΣ Α.Ε. χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη μόνο Ελληνικά κελυφωτά φιστίκια. Τα Ελληνικά φιστίκια είναι μακράν πιο ανταγωνιστικά στα ποιοτικά και οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, σε σχέση με τα εισαγόμενα. Το χρώμα και η γεύση τους ποικίλουν και είναι άμεσα συνυφασμένα με τη γεωγραφική τους προέλευση. Διατίθενται σε βιομηχανίες που τα χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη για την παρασκευή πολυτελών προϊόντων. Η ψίχα τους προέρχεται από την θραύση επιλεγμένων ανοιχτών και κλειστών φιστικιών. Όσον αφορά στην ψίχα Ελληνικών κελυφωτών φιστικιών, η Εταιρεία συγκεντρώνει ποσότητες, τις ομαδοποιεί και εν συνεχεία η ίδια αναλαμβάνει να πραγματοποιηθούν αναλύσεις για την καταλληλότητά τους (π.χ. αφλατοξίνες), σε εξωτερικό πιστοποιημένο εργαστήριο.

Η Εταιρεία διαθέτει τις εξής μορφές ωμών κελυφωτών φιστικιών:

Ωμή ψίχα κελυφωτών φιστικιών ολόκληρη ή κομματιασμένη: Η ψίχα κελυφωτού φιστικιού είναι ένα απ’ τα πιο δύσκολα, αν όχι το πιο δύσκολο προϊόν που διαχειρίζεται η Εταιρεία. Μετά τη συλλογή της πρώτης ύλης και τις προαναφερόμενες διαδικασίες, ακολουθεί απόρριψη των ξένων υλών από XRAY, μηχάνημα vacuum και χειροδιαλογή, όπως όλοι οι ωμοί ξηροί καρποί. Η διαφορά, σε σχέση με τα άλλα προϊόντα, είναι ότι στην ψίχα κελυφωτού φιστικιού η ανωτέρω διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί ακόμα και επτά φορές, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η ιδιαιτερότητά της έγκειται στην τετραχρωμία (πράσινο, κίτρινο, κόκκινο και καφέ), με αποτέλεσμα να απαιτείται σχολαστική διαλογή, ώστε να απαλλαγεί από τα ξένα σώματα και το τελικό προϊόν να συμμορφώνεται με τις προδιαγραφές ποιότητας της Εταιρείας. Για υγειονομικούς λόγους αλλά και για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, η κομματιασμένη ψίχα ωμού καρπού προέρχεται από το διαχωρισμό (κοσκίνισμα) της ολόκληρης ψίχας κελυφωτών φιστικιών και όχι από την θραύση των ολόκληρων καρπών με τη βοήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού. Γι’ αυτό και οι διαθέσιμες ποσότητες κομματιασμένων ωμών προϊόντων είναι περιορισμένες.

Ωμή Ψίχα Καρυδιών

Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν μπορεί να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για βιομηχανική και ζαχαροπλαστική χρήση, γι’ αυτό η Εταιρεία προμηθεύεται καρύδια διαφόρων ποικιλιών, αποκλειστικά από τις ΗΠΑ, τα οποία κατατάσσονται στην κατηγορία προϊόντων πολυτελείας. Με τις ποικιλίες αυτές προσφέρεται σταθερή ποιότητα στους πελάτες όλο το χρόνο, χωρίς καμία απόκλιση. Τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά διαφέρουν σε σχέση με τα καρύδια των Βαλκανικών χωρών, αλλά και τα Ελληνικά. Το χρώμα τους είναι ξανθό και καθαρό, γευστικά είναι πολύ γλυκά, με γεμάτη γεύση και κάτω από τις συνθήκες στις οποίες συντηρούνται, παραμένουν πάντα τραγανά. Τα καρύδια επεξεργάζονται σε διαφορετική γραμμή παραγωγής, σε σχέση με τους υπόλοιπους καρπούς, διότι τα τελικά προϊόντα που προκύπτουν είναι πάντα σε ωμή μορφή.

Η Εταιρεία διαθέτει τις εξής μορφές ωμών καρυδιών:

Ωμά καρύδια ολόκληρα ή κομματιασμένα Με χρήση ειδικών κοσκίνων διαχωρίζονται τα μεγέθη των καρυδιών που χρησιμοποιούνται περισσότερο στη ζαχαροπλαστική δηλαδή πεταλούδα, τέταρτο, όγδοο και πούδρα. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα, με ειδικά κοπτικά μηχανήματα, να προσαρμόζεται το μέγεθος του καρυδιού στις ανάγκες των εκάστοτε πελατών. Τα καρύδια, όπως και οι άλλοι καρποί, προσφέρονται απαλλαγμένα από οποιοδήποτε ξένο σώμα, ακόμα και από τον εσωτερικό μαλακό φλοιό.

Ωμή Ψίχα Κάσιους

Τα κάσιους είναι ξηροί καρποί, υψηλής διατροφικής αξίας, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κερδίζουν συνεχώς έδαφος στον τομέα της ζαχαροπλαστικής. Έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση, ακόμα και σε ωμή μορφή. Η χώρα προέλευσής τους είναι η Ινδία και διατίθενται στις εξής ωμές μορφές:

Ωμά κάσιους ολόκληρα ή κομματιασμένα: Τα ολόκληρα κάσιους διατίθενται σε διάφορα μεγέθη ανάλογα με τις ανάγκες των πελατών. Για υγειονομικούς λόγους αλλά και για τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων, η κομματιασμένη ψίχα ωμού καρπού προέρχεται από το διαχωρισμό (κοσκίνισμα) των κάσιους και όχι από την θραύση των ολόκληρων κάσιους με τη βοήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού. Γι’ αυτό και οι διαθέσιμες ποσότητες κομματιασμένων ωμών προϊόντων είναι περιορισμένες.